Virussanering – den nya verkligheten

28 mars 2022 william eriksson

editorial

Förr om åren var virussanering inget som gemene man gick och funderade på. Åtminstone i Sverige fanns det inte mycket som var farligt nog för att vi skulle bekymra oss. Virussanering kunde vara något för vården och djurhållning. Där fanns det skäl att tänka på sådant.

Inom vården har virussanering varit en självklarhet i ett par sekel och inte mycket att fundera över. Innan virussanering på sjukhus blev en grej var det farligare att åka till sjukhuset än att ligga hemma och hoppas på att bli frisk av sig själv. Åkte man till sjukhuset blev man smittad av annat och dog.

Strider dödade inte soldater – virusen dödade

Det samma gällde i krig. Av de stora krig som utkämpats genom mänsklighetens historia är det bara någon procent av soldaterna som faktiskt dog under själva striderna. De flesta dog av sjukdomar de drog på sig i fältsjukhusen.

Men många behövde inte ens vara försvagade av en stridsskada för att dö av en virussjukdom. Hygienen var dålig och virussanering var inget man ens visste något om. Så många liv som hade kunnat räddas där om man känt till virus och hur man bäst skyddar sig mot dem. 

 

virussanering

 

Virussanering som alla kan göra

När man väl är medveten om virus och hur de fungerar så är det inte så svårt att skydda sig. Medvetenheten om detta har ökat lavinartat de senaste åren – av förklarliga skäl. Det handlar om att behandla ytor med virusdödande medel, som virkon, eller alkoholbaserat desinfekterande medel. 

Det händer dock att vi ställs inför situationer som vi inte reder ut. Det är därför det finns experter. De som håller många djur, där en virusinfektion letar sig in, behöver snabb och professionell hjälp för att få bukt med det. Reagerar man långsamt som djurägare där kan man i slutänden tvingas avliva hela beståndet. Men professionell virussanering kan rädda läget. 

Fler nyheter