Välj skinnband för en vackert inbunden bok

23 januari 2022 william eriksson

editorial

När en bok är klar behöver den tryckas upp för att sedan sättas samman. Den kan sättas samman i olika format. Dessa är uppdelade i tre huvudkategorier; kartonnage, pocket och inbunden bok. Vilket format som föredras kan variera. Från läsarnas håll väljer en del helst pocket, dels på grund av att det är billigare, dels på grund av att det är behändigt. Andra vill helst ha en inbjuden bok som ser vacker ut i bokhyllan och som känns rejäl när man håller i den.

För den som ska ge ut en bok och funderar kring vilket format boken ska ha kan det vara bra att ha i åtanke vilken målgrupp man har tänkt sig för boken och hur mycket av budgeten man vill lägga på bokens utsida. Man ska inte döma boken efter omslaget sägs det, men en riktigt omsorgsfullt inbunden bok inger en viss känsla som pocket eller kartonnage inte kan uppnå.

 

Inbindningar

 

Skinnband för en exklusiv känsla

En vackert inbunden bok känns också mer exklusiv och är mer iögonfallande i exempelvis en bokhandel. När det gäller inbindningar kan man tänka på två olika sätt. Å ena sidan kan man tänka att innehållet är så pass bra att det säljer sig själv och därför inte behöver ha ett påkostat omslag. Å andra sidan kan man tänka att man har ett innehåll som man lagt ner mycket möda på, känner sig stolt över och därför vill visa upp på allra bästa sätt. Känner man att man vill låta även boken utsida lysa bör man välja inbundet.

Bokbinderier arbetar med många olika material och metoder för inbindningar. Ett av de mest exklusiva materialen för en inbindning är skinnband. Det betyder att bokbandet helt eller delvis är överdraget med skinn. Skinnband känns gediget och högkvalitativt och vill man ha det bästa till sin bok är det vad man ska välja.

Fler nyheter