Vad är grå starr?

17 augusti 2022 Camilla Holmgren

editorial

Vad är grå starr? Grå starr är en grumling av ögats lins. Linsen ligger bakom pupillen och styr hur mycket ljus som kommer in i ögat. När grå starr utvecklas kan den orsaka en försämrad syn. Grå starr är en av de främsta orsakerna till blindhet i världen. Grå starr kan dock behandlas med kirurgi, och de flesta personer som har grå starr återfår sin syn efter en operation.

Visste du om att grå starr inte bara är ett tillstånd?

Det finns faktiskt flera olika typer av grå starr, var och en med sina egna symtom och behandlingsalternativ. Den vanligaste typen av grå starr är åldersrelaterad grå starr, som utvecklas långsamt med tiden. Andra typer av grå starr är bland annat diabetisk grå starr, medfödd grå starr och traumatisk grå starr.

grå starr

Åldersrelaterad grå starr är den vanligaste typen av grå starr och den utvecklas långsamt med tiden. Symtom på åldersrelaterad grå starr är bland annat suddig syn, svårigheter att se på natten och bländning från starkt ljus. Behandling av åldersrelaterad grå starr innebär vanligtvis en operation för att ta bort den grumliga linsen och traumatisk grå starr.

Behandling av grå starr

Behandling av grå starr opereras vanligen den grumliga linsen bort och ersätts med en klar konstgjord lins. Operationen är säker och effektiv, och de flesta som opereras för grå starr återfår sin syn. Om du tror att du kan ha grå starr, boka en tid hos din ögonläkare eller ta kontakt med Lameramedical, för en omfattande synundersökning. Under undersökningen kommer din läkare att kontrollera om det finns grå starr eller andra ögonproblem.

Grå starr-operationen är vanligtvis ett polikliniskt ingrepp, vilket innebär att du kan gå hem samma dag. Operationen tar ungefär en timme och du kommer att få bedövning för att förhindra smärta under ingreppet. Efter operationen måste du ta hand om ditt öga och undvika aktiviteter som riskerar att smuts kommer in i ögat.

Fler nyheter