Trädbeskärning i Lund i kärlekens tecken

16 juni 2021 jonas olsson

Det är fantastiskt med kärlek och romantik. Extra vackert är det när människor vågar vara offentliga med sin kärlek och visa upp den för allmänheten. En del gör det genom att rista in sina namn i barken på träd. I Stadsparken i Lund, till exempel, kan du på somliga träd se att det står till exempel “Mattias och Fatima” i ett hjärta eller “David och Ali” i ett annat. Och visst är det romantiskt. Däremot är det inte särskilt bra för träden. 

När folk skär i träden på det här sättet skadar de barken. Kanske till och med så att delar av trädet skadas allvarligt, och i värsta fall dör. Det har säkert hänt både en och flera gånger att arborister blivit inkallade för att utföra trädbeskärning i Lund när de kärleksfulla ungdomarna varit i farten på träden igen. De menar säkerligen ingenting illa, men risken är att trädet så småningom kommer behöva beskäras på helt andra sätt.  

 

 

När trädet blir sjukt

Nu ska dock inte för mycket skit slängas på kära tonårspar. Trädbeskärning kan såklart, och blir ofta, aktuellt av helt andra orsaker. Det kanske är så att delar av ett träd har blivit sjukt och att dessa delar måste kapas. Ungefär som att du kan behöva amputera en fot om du får diabetes. Skillnaden på trädbeskärning är dock att en gren kan växa ut igen, vilket din fot som bekant inte kan.  

Det kan också vara så att din ståtliga trädkrona i trädgården har fått så långa grenar att de håller på att leta sig in i huset. Grenarna kanske är så nära att de knackar på rutan, och i värsta fall har de kanske till och med sönder den. Även då är det arborister och trädbeskärare som rycker in. Det är inte så enkelt som det kanske ter sig, utan ska utföras professionellt.

Fler nyheter