Så sköter du hundens tassar under sommaren

28 juni 2019 Matilda Sjöqvist
image

Sommaren är en härlig period som många längtar efter lika mycket varje år. Men några som sällan längtar lika mycket efter värmen som den medför är våra fyrbenta vänner hundarna. De drabbas ofta av en rad olika problem som följer med sommaren så som fästingar, för mycket värme, alger i vattnet och inte minst asfalt som blir farligt varm för tassarna att gå på. Under en het sommardag där temperaturen är på cirka 25 grader kan asfalten bli 50 grader varm, och det är viktigt att komma ihåg att ju varmare det är i luften desto varmare på asfalten.

Som människa är det sällan något man tänker på då vi vanligtvis har skor på oss när vi går på asfalt. Men för en hund är det desto värre och då de inte kan säga till när något gör ont måste man som ägare hålla koll på sådant själv. Om ens hund är långhårig och har mycket päls mellan tassarna kan denna behöva trimmas. Vill man inte göra det själv kan man boka in sig hos t.ex. https://www.vinstazoo.se/ för att göra detta.

För att undersöka hur varm asfalten är kan man testa att lägga handen mot den innan man låter hunden gå på den. Är den för varm för att man ska kunna ha handen mot är den under fem sekunder är den också för varm för hundens tassar. Det leder naturligtvis till problem om asfalt är det första underlag man har utanför dörren när man ska ut och rasta hunden. Om man har en liten hund kan man bära den en bit bort från asfalten och rasta den på ett svalare underlag så som en gräsmatta. En större hund däremot kan man behöva planera lite mer för och försöka rasta under de tider som asfalten är i skugga, t.ex. morgon och kväll. 

Fler nyheter