Personligt ledarskap är vägen när du vill mer i livet

25 oktober 2021 patrick pettersson

editorial

Att leda sig själv är en aktiv handling som för dig framåt i livet och i karriären. Personligt ledarskap går på djupet av sig själv och öser ur den källa som är ens innersta. Man behöver inte vara chef för att syssla med personligt ledarskap. Inte heller behöver man chefa över sig själv. 

Att vara chef över någon kanske kan vara att bestämma hur någon ska göra för att ett företag ska tjäna bra med pengar. Ett personligt ledarskap handlar mer om att leda sig själv för att man själv ska må bra, trivas och utvecklas som människa.

En snabbt skiftande värld ställer krav

I dagens föränderliga värld måste alla vara sina egna ledare. Ledarskap är att bestämma vilken väg man ska gå och att sedan gå den steg för steg. Ju mer vi tar ledarskapet över våra egna liv desto mer effektiva blir vi i vad vi gör och hur långt vi kommer. 

Ledarskap kan också handla om att påverka andras attityder. Genom att visa andra vilket beteende vi accepterar från dem lär vi dem ett annat sätt att vara på. Genom att stötta andra kan vi leda dem på en bra väg framåt. Ledarskapsutveckling är detsamma som personlig utveckling. Ledarskapet kommer att manifestera sig i det yttre, men det börjar inifrån.

 

 

Hur kan man lära sig att utvecklas till att leda sig själv?

Var ska man börja någonstans? Vilken väg ska man gå och vilka steg ska man ta på vägen? Hur ska man kunna veta om man aldrig fått lära sig. Precis som att vi måste gå en kurs om vi ska slå oss in på på en ny yrkesväg, eller lära oss nytt om vi får utökade arbetsuppgifter, så kan vi behöva fortbildning i livet. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en coach, eller gå en utbildning.

Fler nyheter