När det är dags att köpa läder

27 februari 2021 william eriksson

Få material har en längre historia av mänsklig användning än skinn och läder. De var de första materialen som vi klädde oss i,  långt innan vi började väva tyger. Det var en naturlig produkt som blev över vid jakt och man kunde då använda hela bytesdjuret. Man använde pälsen och beredde skinn och senor för tillverkning av olika föremål och verktyg.

Än i dag är det ett oöverträffat material för en mängd produkter. Många av våra accessoarer är tillverkade i läder såsom skor, bälten, väskor och handskar. Läder är slitstarkt och används även till möbler och bilinredning. Än idag är läder det främsta materialet för seldon och sadlar.

 

Hantverk i skinn och läder

Sysslar du med slöjd och tillverkar produkter i läder så behöver du nog köpa läder ibland. Säkerligen har du preferenser för material, färg, storlek med mera, och köper du läder online så finns det mycket att välja på. Vare sig du syr fårskinnstofflor eller tillverkar bälten så lär du hitta det du behöver.

Du kanske behöver större stycken för att klä en möbel, eller så letar du efter skinnband för tillverkning av smycken. Kanske vill du ha fårskinn för att skapa egna produkter såsom västar, mössor eller annat. Det vanligaste är läder och skinn från ko och svin men det finns även skinn från reptiler, fiskar och fåglar, helt beroende på vilken funktion och utseende man vill ha.

 

Material, verktyg och tillbehör

Om du tillverkar föremål i skinn och läder eller päls så behöver du också diverse tillbehör, till exempel bältesspännen eller nitar. Dessutom behöver du verktyg; specialverktyg för att bearbeta läder, speciella knivar, körsnärsverktyg, punsar och liknande.

Vill du färga skinn själv finns det också speciella färger för skinn och läder, liksom olika polish. Lädermörjning är en annan viktigt produkt, för läder är ett material som behöver skötas om för att hålla länge.

Fler nyheter