Lika men olika mat

14 mars 2020 jonas olsson
Lika men olika mat

Vilken pizzeria man än besöker i Sverige så brukar man kunna känna igen sig ganska bra. Grunden i menyn brukar vara densamma med pizzor som Margherita, Capricciosa och Calzone. Men många pizzerior i Stockholm, och på andra orter, har också någon pizza som de kallar för sin egen och som har lite annorlunda ingredienser än de vanliga. Det kan antingen vara personalen själva som har hittat på kombinationen eller så kan det vara en gäst som har en favoritpizza som man snappat upp och tagit med i sin meny.

 

Storlek och pris

Förutom ingredienserna på en pizza kan man välja storleken och också tjockleken på degen. På det viset kan man få precis den mat man önskar och ändringar är så pass enkla att göra att de flesta pizzerior gör dem utan att ens ta betalt, förutom för extra deg eller om man tar fler ingredienser än normalt. När det gäller priset på pizzor så är det stor skillnad beroende på var i landet som man handlar dem. Även om pizzasalladen ingår eller kostar extra. Vad det beror på kan vara svårt att säga men troligen är det som med all annan prissättning, man sätter det priset som man kan sätta och ändå fortsätta sälja bra.

 

 

Bra eller dålig mat

En pizza innehåller mycket kalorier och därmed kan en del säga att det inte är så bra mat, men många menar att det beror på hur ofta man äter den, hur mycket man äter och vilka ingredienser den innehåller. Det är ungefär som med allt annat, om man är måttlig så är det okej. Det man kan göra är att välja ingredienser som är bra, kanske inte äta en hel pizza varje dag och att i övrigt äta en balanserad kost ihop med rörelse. Varför inte prova på en vegetarisk pizza med en massa goda grönsaker?

Fler nyheter