Kvalitetsprodukter av fårskinn

19 augusti 2019 Lily Hansen
image

Ingenting ger den där slutgiltiga finishen på en snygg inredning som en fårfäll. Oavsett om du föredrar en lantlig romantisk stil och har en begagnad soffa med stora rosor eller en mer modern stil och har en enfärgad designsoffa blir fårskinnet grädden på moset. I bondesamhället användes fårfällar som sängkläder men idag främst som mattor eller som snygga detaljer i soffor, fåtöljer eller på stolar. Visst finns det syntetiska varianter som har för avsikt att efterlikna fårskinn till en billig peng på vart och vartannat varuhus men de skiljer sig så otroligt mycket mot äkta, både när det kommer till utseende och kvalitet. 

 

Inte bara en fråga om kvalitet, utan även om miljö och etik

Det är inte mycket som slår att få stoppa ner fötterna i ett par riktigt mysiga och varma tofflor en ruggig vinterkväll. Tofflor gjorda av fårskinn håller värmen och ser också väldigt fina ut.

Ett gediget hantverk till skillnad mot de massproducerade tofflor i syntet som finns på marknaden. Produkter av fårskinn kan brukas år efter år och skapas också på ett mer miljövänligt sätt vilket bidrar till att värna om vår miljö. På en gård kan man köpa fårfällar, tofflor och andra produkter skapade av fårskinn från djur på den egna gården. Detta istället för att köpa substitut till dessa som är gjorda på miljöfarliga material i stora industrier, som skadar miljön och har anställda som arbetar med dåliga villkor. 

 

Fårskinn passar gammal som ung

Att som spädbarn få ligga och sträcka ut sig på en mjuk fårfäll är givetvis mysigt, men kanske även i viss mån nyttigt? Mer forskning inom ämnet krävs, men en tysk forskare presenterade år 2014 resultat som visade att spädbarn som fått ligga på djurhudar, i mindre utsträckning drabbades av både bronkit, astma och allergisnuva. På fårgården i Stala finns bland annat  fårfällar från gårdens egna djur, handsydda nallar och tofflor. Kika in på http://www.fargarden.se/

Fler nyheter