Kolla mögel före husköp

11 juni 2019 Mikael Barani
Kolla mögel före husköp

Sommartid innebär i många fall även tid för att köpa hus. Kanske till och med tid för att köpa det där drömhuset som plötsligt har dykt upp på marknaden. Med förnyad energi efter vintern är det lite som om att kroppen frigör en cocktail av välgörande hormoner som får att att vilja ta nya steg i livet.
Om detta nya steg alltså involverar att köpa ett drömhus är det viktigt att det hela inte förvandlas till ett införskaffande av ett mardrömshus.

Naturligtvis kommer din mäklare att kunna hjälpa dig med vad du bör ha koll på när det kommer till att hitta brister i ditt potentiella nya hem. Men det gäller samtidigt att själv ta ansvar för att hitta saker som är, eller kan bli, stora problem längre fram.

En sådan här sak att undersöka är om det finns svartmögel i huset.
Svartmögel låter otrevligt, och det är det också. Den sprider sig via sporer i luften och kan vara direkt hälsofarligt. Bland annat kan exponering mot svartmögel leda till att man drabbas av astma. Vissa av mögelgifterna kan även orsaka cancer.

Som sagt är svartmögel en riktigt otrevlig företeelse att råka ut för, och tyvärr är den också förhållandevis vanlig. 

Ibland är den lätt att se, eftersom den är just svart. Kolla till exempel in på toaletten om du ser uppenbara tecken på svartmögel på väggarna. Dock kan det vara så att det faktiskt inte finns några synliga symptom, men att det ändå finns sporer i väggmaterialet som väntar på att få blomma ut.

Som tur är kan du göra ett enkelt test med en tops för att se om ett hus är drabbat av svartmögel. 

På mögel-test.se hittar du allt från snabba och plånboksvänliga test till mer omfattande metoder för att undersöka om ett hus är drabbat av svartmögel. Behöver du tips och råd så kan du alltid kontakt kundtjänst, både före och efter ett test.

Fler nyheter