Hjälp och behandling vid prostatabesvär

03 juli 2019 jonas olsson
image

Med stigande ålder kommer de flesta män att uppleva att de får besvär med prostata och därmed också vanligen med urinering. Ungefär hälften av alla män över femtio år råkar ut för så kallad BPH – uttytt benign prostatahyperplasi. På svenska är det godartad prostataförstoring. Detta är en del av det normala åldrandet och ska inte förväxlas med prostatacancer, som är något helt annat. Även om detta inte på något sätt är ett livshotande tillstånd medför det för många ett antal besvär, och kan påverka livskvalitén mycket negativt. I längden är det inte heller bra för kroppen att lida av detta problem, utan det behöver åtgärdas.

 

 

Vad händer i kroppen vid prostataförstoring?

 

Vid ett naturligt åldrande börjar antalet celler i prostatan att öka, vilket medför att den ökar i storlek. Detta i sin tur betyder att den trycker på urinröret. Vanliga symptom är behov av att kissa ofta, även nattetid, svag urinstråle, känsla av att blåsan inte är tömd, svårigheter att vänta med toalettbesök och avbrott i urinflödet. Utan åtgärd kan problemen bli värre och medföra att skador uppstår på andra organ. Lyckligtvis behöver det aldrig gå så långt, om du bara söker hjälp! Men vad går behandlingen ut på?

 

Behandling vid BPH

 

Den skonsammaste behandlingen vid prostata besvär kallas CoreTherm och är en värmebehandling.  Det tar 6-15 minuter och via en kateter värms den överflödiga vävnaden bort. Behandlingen görs vid ett tillfälle och ingår i vårdgarantin. Andra behandlingar innebär kirurgiska ingrepp, läkemedel, eller kateter. Läs mer om CoreTherm här: http://coretherm.com/sv/.

Fördelarna med värmebehandlingen är flera. Endast lokalbedövning behövs och du kan åka hem efter behandlingen. Vid kirurgiska ingrepp behövs sjukhusvård, vanligen uppemot fyra-fem dagar. Ett antal biverkningar, såsom torr utlösning, infektion, bestående urinläckage och försämrad erektion gör också denna behandling mindre intressant.

För en bättre livskvalité och en okomplicerad behandling rekommenderas värmebehandling varmt. Gå inte omkring med dina besvär utan sök rätt hjälp!

Fler nyheter