Hampa inom läkemedelsbranschen

15 februari 2021 Lily Hansen

Man letar hela tiden efter nya möjligheter att bota sjukdomar och att lindra sjukdomar och åkommor. Forskningen går ständigt framåt och ibland kan man hitta en mycket välgörande effekt på platser där man minst anar det. Så är det med hampa. Det som tidigare sågs som en källa till narkotiska preparat har numera blivit även en källa till mycket välgörande och lindrande preparat. Som patient kan man få substansen i läkemedel utskrivna av läkare eller så kan man köpa godkända preparat direkt i en onlinebutik som https://raworganics.se/ och https://cbdoljainfo.se/cbd-olja-mot-kol/.  

 

Cannabidiol från växtriket

Ur hampa kan man utvinna Cannabidiol som även kallas för CBD. Det är en av 113 cannabinoider som finns i växten, som även är känd för sin narkotikaklassade substans THC. För att framställa rent CBD så går man igenom en mängd olika processer där man noggrant skapar produkter som håller exakt det innehåll som man önskar och i den koncentration som önskas. 

Som odlare krävs det särskilda licenser för att odla hampan och även då görs det återkommande kontroller för att se att alla riktlinjer följs. Det sker även en kontroll av utomstående kontrollinstans när produkten är färdig, och innan den skickas till konsument.  

 

Svenska odlingar

Hampa är något som idag till och med odlas här i landet. För att få odla plantan krävs det ett tillstånd som kallas gårdsstöd från Jordbruksverket och det man får godkänt för är så kallad industrihampa. Det är en planta som innehåller under 0,2 % THC. Över det får man klassningen narkotika på sina odlingar. Det är mycket viktigt att man noga följer riktlinjerna eftersom det annars kan bidra till en produkt som får ett innehåll av THC som klassar produkten som narkotiskt preparat. Med andra ord motsatsen till vad man önskar sig när man som konsument köper en CBD-produkt för att lindra sina besvär. 

Fler nyheter