Gubi – ytterligare ett danskt genidrag

05 september 2019 Lily Hansen
image

Alltså, vad är det med Danmark och design? Hur kan det vara så att danskarna alltid lyckas så väl inom detta område? De lyckas nästan provocerande väl. Föds de med en särskild designådra? Åtminstone verkar det som att fallet är just så, för deras design gör titt som tätt succé och grannlandet har många, många goda exempel som säljer som smör i solsken på inredningsmarkanden. En av dessa mycket lyckade designföretag från Danmark är Gubi, som designar alla möjliga slags möbler och lampor för att förhöja känslan av god design i hemmet.

 

 

Mångas älsklingar

Gubi är skyldiga till att många inredningstokiga blivit spritt språngande galet förälskade i exempelvis soffbordet Pedrera och stolen Beetle. Beetle finns dessutom i många olika slags utföranden, både som matstol och loungefåtölj, i många olika material och färger. Gubi är även kända för deras fina och väldesignade lampor. De har bland annat den snygga G10-serien, med både takpendel och golvlampa, samt den så välkända Multi Lite-pendeln i flertalet olika färger och material. Vill man haffa ett exemplar av dessa finns de exempelvis på webshopen AndLight.

 

 

Makarna Lisbeth och Gubi Olsen

Som företaget själv vill ha det, osar det av tidlös design, funktionalitet och såklart kvalitet. Makarna Olsen har verkligen lyckats med sitt företag och gått från klarhet till klarhet ända sedan grundandet på 60-talet. De har inte alls varit rädda för att ta in moderna och nyskapande formgivare som samarbetspartners, samtidigt som de inspirerats av tidigare decenniers modeflugor. De har heller inte aktat sig för att leka med provokativa formspråk och resultatet har därmed blivit helt och hållet fantastiskt. Nuförtiden drivs företaget av Gubis och Lisbeths två barn, Sebastian och Jacob, och man får hoppas på att de fortsätter att förvalta det lika väl som sina föräldrar. Då är framtidens goda smak säkrad, med inspiration från igår.

Fler nyheter