För barn är besök hos tandläkare i Järfälla gratis

08 juni 2022 Lily Hansen

editorial

I Sverige är all tandvård avgiftsfri upp till 23 års ålder. Det innebär att innan ditt barn fyller 23 år har han eller hon rätt till att få all tandvård gratis. Det gäller såväl undersökning som behandlingar och tandreglering (som till exempel tandställning). Du behöver alltså inte betala för något hos tandläkaren, när besöket gäller ditt barn (under 23 år).

Alla tandläkare Järfälla kommun erbjuder är alltså helt kostnadsfria. Det gäller såväl privata tandläkare som de som är verksamma inom folktandvården. Om du tidigare valt att inte boka in ett besök hos tandläkaren för ditt barns räkning, kan du alltså känna dig trygg med att göra det nu. Det kommer inte kosta dig och din familj något. 

 

Barns tandhälsa extra viktigt

Tvärtom är det extra viktigt för just barn att gå till tandläkaren. I Sverige kallas alla barn runt tre års ålder till sitt första tandläkarbesök. Det är för att tidigt etablera goda vanor vad gäller tandborstning och tandvård. 

Att sköta sina tänder ordentligt är mycket viktigt. Dessa vanor grundläggs redan från ett barns allra första år. Även om mjölktänder byts ut när ett barn kommer upp i skolåldern, gäller det att sköta dem. Det gör inte mindre ont i mjölktänder, när Karius och Baktus fått fäste i dem och hackat hål. 

 

Tandläkare

 

Glöm inte bort dina egna tänder

Men även om du som vuxen inte omfattas av den fria tandvården, kan det finnas anledning för dig att se till att gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Det är billigare att laga hål som inte hunnit bli så stora, än när de vuxit sig stora nog för att kräva till exempel en rotfyllning.

Du och ditt barn kan mycket väl gå till samma tandläkare. Om du så önskar, kan du säkert boka in en tid till dig själv i samband med ditt barns besök. Rådgör med din tandläkare om vad som är den bästa praktiska lösningen.

Fler nyheter